ZIUA SMURD CLUJ

SMURD funcționează la Cluj-Napoca din anul 1994.

La 1 iulie 1994, ora 14:18, la Dispeceratul Pompierilor se primește primul apel al SMUR Cluj.
Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare – SMURD Cluj, denumit inițial SMUR, a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Organizația orașelor Partenere Köln – Cluj-Napoca, Germania. Mașinile de intervenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln. Modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se afla pacientul în suferință. Astfel de modele există în Germania, Franța, SUA, unde pompierii sunt direct implicați în acordarea primului ajutor și a asistenței medicale de urgență.
Din anul 1994 până în anul 2000, cele două linii de gardă a medicilor și paramedicilor au fost voluntare. Începând cu anul 2000, garda medicilor a fost parțial plătită prin linia de garda a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulți.

Începând cu anul 2000, partea medicală a SMURD este finanțată de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD.
Anul 2007 a reprezentat un an al schimbărilor pentru SMURD Cluj:
– În luna martie SMURD Cluj a achiziționat o mașină de intervenție pentru medic, din banii donați de clujeni prin programul 2% în anul 2006. Aceasta mașină joacă un rol important în dezvoltarea SMURD-ului în județul Cluj, astfel putem să intervenim în zonele greu accesibile pentru o ambulanță normală și să ajungem rapid la locul accidentelor din județul Cluj.
– În luna aprilie, după mult efort depus de dr. Nicolae Moldovan și generalul de brigadă Vasile Șomlea, SMURD Cluj primește prima ambulanță de terapie intensivă nouă, în valoare de 160.000 euro, cumpărată de Primăria și Consiliul Local Cluj. Această ambulanță era, la vremea respectivă, în categoria celor mai moderne ambulanțe din România, fiind dotată cu aparatura și echipamente de ultimă generație. În luna mai a anului 2007, au mai primit 5 ambulanțe cumpărate de Consiliul Județean Cluj: 1 mașină de tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă), 3 ambulanțe de tip B (echipaj de prim ajutor) și 1 mașină pentru medic de urgență.
– Până în luna august 2007, timp de 13 ani SMURD Cluj a avut doar un singur echipaj în intervenție, care a asigurat asistența medicală de urgență de înaltă calitate, neîntrerupt. Iar ziua de 1 august 2007 este una importantă pentru istoria SMURD Cluj, fiind operaționalizate încă 4 echipaje SMURD, 1 de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) aflat la unitatea de Pompieri Colina, care deservește Cluj-Napoca și 3 echipaje de prim ajutor aflate în Dej, Huedin și Turda în cadrul detașamentelor de pompieri. Astfel putem să acoperim o mare parte din județul Cluj și putem să ajungem la cei aflați în suferință într-un timp cât mai scurt.
Din 12 aprilie 2008, s-a inaugurat un nou sediu SMURD în localitatea Gilău, dotat cu o ambulanță de prim ajutor.
În anul 2010 s-a inaugurat al șaptelea echipaj de prim ajutor, în localitatea Băișoara.
În data de 26 noiembrie 2011 se deschide Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, care are ca scop instruirea atât a paramedicilor pompieri din județele alăturate Clujului cât și instruirea paramedicilor voluntari din cadrul ISU Cluj. Acesta reprezintă un atu în formarea personalului SMURD, fiind dotat cu materiale, dispozitive și manechine moderne, capabile să simuleze situații reale, necesare efectuării exercițiilor practice.
Tot în aceeași zi prin Programul Operațional Regional REGIO sunt primite ambulanțe pentru echipajele de prim ajutor cât și de Terapie Intensivă Mobilă.
În 27 septembrie 2013, s-a inaugurat cel de-al optulea echipaj de prim ajutor și transport, în localitatea Mociu.
Din 30 noiembrie 2016, s-a operaționalizat un nou sediu SMURD în localitatea Florești, dotat cu o ambulanță de prim ajutor.
În anul 2015 și-a început activitatea și cel de-al 9-lea echipaj de prim ajutor calificat, care funcționează în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca.
SMURD Cluj are în intervenție 11 echipaje: 2 de de terapie intensivă mobilă în Cluj-Napoca, la Detașamentele 1și 2 de Pompieri Cluj-Napoca, și 9 echipaje de prim ajutor, aflate în Cluj-Napoca, Dej, Gilău, Huedin, Turda, Aghireș, Băișoara, Mociu și Florești, formate din 3 pompieri-paramedici.
Capacitățile pentru intervenții au fost completate cu Autospeciala pentru Intervenții la Accidente Colective și Calamități (Punct Medical Avansat) și două Autospeciale pentru Transport personal și Victime multiple.
Două motociclete SMURD, pentru intervenția rapidă în mediu urban, au fost operaționalizate pe 30 august 2017, prin proiectul Fundației pentru SMURD și al partenerilor săi. Astfel, paramedicii pompieri asigură reacția promptă în cazurile critice pe raza municipiului Cluj-Napoca.
În anul 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Primăria comunei Florești au donat o ambulanță de terapie intensivă și una de prim ajutor calificat pentru a înlocui ambulanțele subunitățile de intervenție, uzate peste măsură. De asemenea, asociația Beard Brothers a adus, printr-o campanie de strângere de fonduri impresionată, două ambulanțe SMURD de terapie intensivă și prim ajutor calificat pentru înlocuirea ambulanțelor depășite ca și uzură din municipiul Cluj-Napoca.
Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), dus la capăt de IGSU în anii 2018 și 2019, a permis înlocuirea ambulanțelor SMURD, care încă mai aveau norma de exploatare depășită.
Pe parcursul existenței SMURD, în cadrul serviciului au activat toți subofițerii pompieri din cadrul subunităților de intervenție, peste 1000 de paramedici voluntari și peste 200 de medici. În continuare, două din liniile de gardă SMURD este asigurată de paramedici voluntari (studenți la facultatea de medicină) special instruiți în acest sens, iar echipajele de prim ajutor calificat SMURD sunt sprijinite de către voluntarii ISU Cluj. Astăzi, în cadrul SMURD Cluj lucrează peste 35 de medici specializați în medicină de urgență sau anestezie și terapie intensivă, 15 asistenți medicali, peste 600 de pompieri-paramedici, o sută de voluntari studenți la medicină, o sută de voluntari și o sută din cadrul programului național ”Salvator din Pasiune”.

Call Now Button