Legenda Avertizari Meteo

COD ROSU

Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger). Exista risc de viituri majore.

COD PORTOCALIU

Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vant, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, canicula, ger) Exista risc de viituri pe riurile mici.

COD GALBEN

Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

COD VERDE

Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

CODIFICARE METEOROLOGICA

Procedura de codificare a atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice care se emit, în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase la scară naţională sau regională

Prezenta procedură se aplică pentru fenomenele atmosferice prognozate pe scurtă şi medie durată şi a căror evoluţie potenţial periculoasă va începe în cel puţin 12 ore şi poate dura până la 3 – 4 zile, în medie.
Atenţionările şi avertizările meteorologice de tip “nowcasting” se emit în cazul fenomenelor atmosferice prognozate pe foarte scurtă durată (anticipaţie de la una până la 6 ore) şi se referă în general la vânt puternic, ploi importante cantitativ, descărcări electrice frecvente şi căderi de grindină.

Fenomenele meteorologice ce intră sub incidenţa acestui cod sunt :

a) vânt puternic (cu intensificări);
b) ploi importante cantitativ;
c) ninsori abundente şi polei;
d) descărcări electrice frecvente;
e) caniculă (valori de temperatura egale sau mai mari de 35 gr.C);
f) ger (valori de temperatură sub – 10 gr.C).

Codul verde nu indică nici o precauţie particulară pentru perioada imediat următoare, dar nu implică o vreme frumoasă sau neapariţia în următoarele zile a unor fenomene meteorologice periculoase ce pot perturba diverse activităţi.
Codul galben se va folosi pentru fenomene meteorologice temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată. Se recomandă urmărirea periodică a evoluţiei fenomenelor meteorologice pentru detalii cu privire la intensitatea fenomenelor în zilele următoare.
Codul portocaliu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase cu un grad de intensitate mare.
Codul roşu se aplică acelor fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Conţinutul şi semnificaţia mesajelor de avertizare meteorologică în cazul producerii de fenomene meteorologice periculoase la scară naţională sau regională

Codul galben este similar unei atenţionări meteorologice.
Codul portocaliu şi codul roşu vor fi similare unei avertizări meteorologice.

A) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul vântului puternic pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Întreruperi ale curentului electric şi a legăturilor de comunicaţii pe durate relativ importante; acoperişurile şi coşurile caselor pot fi avariate; se pot rupe ramuri, crengi de copaci; circulaţia rutieră poate fi perturbată, îndeosebi pe rutele secundare şi în zonele forestiere; funcţionarea infrastructurii zonelor de schi şi transport pe cablu poate fi perturbată.

COD ROŞU: Avertizare de furtună foarte puternică; întreruperile de electricitate şi de comunicaţii pot fi de lungă durată; se pot aştepta pagube numeroase şi importante pentru locuinţe, parcuri şi zone agricole; zonele împădurite pot fi puternic afectate; circulaţia rutieră poate deveni foarte dificilă pe zone extinse; transportul aerian, feroviar şi maritim poate fi serios perturbat; funcţionarea infrastructurii zonelor de schi şi transport pe cablu poate fi complet perturbată.

 

B) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul ploilor importante cantitativ pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Se prevăd precipitaţii intense ce pot afecta activităţile socio-economice; sunt posibile inundaţii importante în zone cu risc ridicat de inundaţie, în bazinele hidrografice ale zonelor respective; se pot produce cantităţi importante de precipitaţii în timp scurt, ce pot local provoca viituri pe râurile mici şi scurgeri pe versanţi; risc de deversare a reţelelor de canalizare; condiţiile de circulaţie rutieră pot deveni dificile pe drumurile secundare şi se pot produce perturbaţii ale transportului feroviar; se pot produce întreruperi ale alimentării cu energie electrică.

COD ROŞU: Se anticipează precipitaţii foarte intense ce pot afecta activităţile socio-economice pe o durată de câteva zile; sunt posibile inundaţii deosebit de importante, inclusiv în zonele cu risc scăzut de inundaţii şi în bazinele hidrografice ale zonelor respective; se pot produce acumulări foarte importante de precipitaţii pe intervale scurte de timp ce pot provoca local viituri rapide pe râurile mici şi scurgeri pe versanţi; condiţiile de circulaţie rutieră pot deveni foarte dificile; risc ridicat de deversare a reţelei de canalizare; se pot produce întreruperi de durată ale alimentării cu energie electrică.

 

C) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul fenomenelor de ninsori abundente şi polei pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Sunt aşteptate căderi de zăpadă sau depuneri de polei în cantităţi importante pentru regiunea respectivă; rapid circulaţia poate deveni foarte dificilă în întreaga reţea, dar mai ales în sectorul forestier, unde arborii dezrădăcinaţi pot accentua dificultăţile semnalate; riscurile de accidente sunt mari; unele distrugeri pot afecta reţelele de electricitate şi de telefonie.

COD ROŞU: Sunt aşteptate căderi importante de zăpadă sau depuneri masive de polei, ce pot afecta grav activităţile umane şi viaţa economică; circulaţia riscă să devină rapid impracticabilă în întreaga reţea (rutieră, feroviară şi maritimă); distrugeri importante pot afecta reţelele de electricitate şi de telefonie, timp de mai multe zile; există posibilitatea producerii de perturbări foarte grave în transporturile aeriene şi feroviare.

 
D) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul caniculei pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Creşterea temperaturii poate pune în pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele ce suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate; atenţie suplimentară pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber.

COD ROŞU: Sunt afectate toate persoanele chiar şi cele cu o stare de sănătate bună; creşterea temperaturii poate pune în mare pericol persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele ce suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate; atenţie maximă pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber.

E) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul descărcărilor electrice pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Furtunile intense însoţite de descărcări electrice pot provoca local pagube importante; locuinţele şubrede şi instalaţiile improvizate pot suferi pagube importante; în situaţii de furtuni asociate cu descărcări electrice, subsolurile şi punctele joase ale locuinţelor pot fi inundate rapid; trăsnetele neînsoţite de precipitaţii pot provoca incendii de pădure.

COD ROŞU: Fenomenele electrice numeroase şi foarte violente pot provoca local pagube importante; pericolul este maxim pentru locuinţe, parcuri, zone agricole şi plantaţii (pomi fructiferi, viţa de vie etc.); zonele forestiere pot suferi local pagube foarte importante şi pot izbucni incendii spontane ca urmare a trăsnetelor frecvente; locuinţele şubrede şi instalaţiile improvizate pot fi puse în real pericol şi pot fi uşor distruse; în situaţii de furtuni asociate cu descărcări electrice, subsolurile şi punctele joase ale locuinţelor pot fi inundate rapid în zonele râurilor mici şi mijlocii.

F) Consecinţele(efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul gerului pot fi următoarele:

COD PORTOCALIU: Gerul (frigul puternic) poate pune în pericol persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales persoanele în vârstă, cele cu handicap, cele suferinde de boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine, sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemului nervos sau sindromul Raynaud; este necesară o supraveghere speciala a copiilor; în cazuri cu sensibilitate ridicată la ger (zona buzelor şi a mâinilor) trebuie consultat un farmacist; unele tipuri de medicamente pot avea contraindicaţii de a fi luate în caz de frig puternic şi este necesar să se consulte medicul; sportivii şi unele persoane care lucrează în aer liber trebuie să acorde atenţie sporită hipotermiei şi agravării simptomelor preexistente.

COD ROŞU: Orice persoană este ameninţată, chiar şi persoanele cu o stare de sănătate bună; pericolul este mai mare şi poate fi major pentru persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales pentru cele în vârstă, cele cu handicap, cele ce suferă de boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine, sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemului nervos sau sindromul Raynaud; este necesară o supraveghere specială a copiilor; în cazuri cu sensibilitate ridicată la ger (zona buzelor şi a mâinilor) trebuie consultat de urgenţă un farmacist; unele tipuri de medicamente pot avea contraindicaţii de a fi luate în caz de frig puternic şi, în consecinţă, este necesar să se ceară sfatul medicului; sportivii şi persoanele care lucrează în aer liber trebuie să acorde atenţie sporită hipotermiei şi agravării simptomelor preexistente, astfel frisoanele şi amorţirea extremităţilor constituie semne de alarmă.

CODIFICARE HIDROLOGICA

Procedura de codificarea avertizărilor şi alertelor hidrologice care se emit în cazul producerii de fenomene hidrologice periculoase la scară naţională sau regională

În situaţiile în care sunt prognozate depăşiri ale cotelor de apărare pe Dunăre şi râuri interioare, precum şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, văi nepermanente, pâraie, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor emite avertizare hidrologică sau alertă hidrologică, după caz, în care se prezintă succint fenomenul, intensitatea, efectele posibile, zonele care pot fi afectate, momentul probabil al începerii acestuia şi durata, cu indicarea probabilităţii de producere a fenomenelor periculoase.

Avertizarea hidrologică se emite atunci când se prevede posibilitatea depăşirii cotelor de apărare sau posibilitatea producerii altor fenomene hidrologice periculoase (scurgeri importante pe versanţi, torenţi, văi nepermanente, pâraie), pe baza prognozelor meteorologice.

Alerta hidrologică se emite atunci când se prevede depăşirea iminentă a cotelor de apărare şi/sau producerea altor fenomene hidrologice periculoase (scurgeri importante pe versanţi, torenţi, văi nepermanente, pâraie), pe baza prognozelor meteorologice şi a stării râurilor.

Pentru marcarea intensităţii fenomenului de producere de viituri corespunzător unui areal sau unui sector de râu se vor folosi următoarele coduri de culori:

  • GALBEN: risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, neconducând la pagube semnificative, dar care necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii;
  • PORTOCALIU: risc de viituri generatoare de revărsări importante, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor;
  • ROŞU: risc de viituri majore. Ameninţare directă şi generalizată asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor.

Stabilirea pragurilor de apărare după cum urmează:

GALBEN: corespunde situaţiei de atenţie:

Situaţia de atenţie are semnificaţia unei situaţii deosebite şi nu reprezintă neapărat un pericol. Consecinţele intrării în situaţia de atenţie sunt:

  • – îndesirea observaţiilor şi măsurătorilor care se fac pentru urmărirea fenomenului şi pentru prognoza evoluţiei sale;
  • – verificarea construcţiilor cu rol de apărare şi urmărirea asigurării condiţiilor de scurgere a apelor mari; informarea despre posibilitatea producerii unei poluări accidentale.

PORTOCALIU: corespunde situaţiei de inundaţie:

Situaţia de alarmă este caracterizată printr-o evoluţie a fenomenelor în direcţia în care poate conduce la un anume pericol (de exemplu: creşterea în continuare a nivelurilor pe cursul de apă, creşterea debitelor infiltrate prin construcţiile hidrotehnice de retenţie şi a antrenării de materiale din corpul acestora, creşterea intensităţii precipitaţiilor sau a vitezei vântului, poluări accidentale confirmate care necesită intervenţii şi altele).Declanşarea stării de alarmă conduce la intrarea în situaţia operativă a comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Activităţile desfăşurate sunt atât activităţi menite să stăpânească fenomenul, cât şi activităţi pregătitoare pentru eventualitatea declanşării situaţiei de pericol.

ROŞU: corespunde situaţiei de pericol:

Situaţia de pericol este declanşată în momentul în care pericolul devine iminent şi este necesară luarea unor măsuri excepţionale pentru limitarea efectelor inundaţiilor (evacuarea populaţiei, a animalelor, a unor bunuri materiale, măsuri deosebite în exploatarea construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, restricţii de circulaţie pe unele drumuri şi poduri, precum şi pe căile navigabile), precum şi pentru combaterea poluărilor accidentale cu efecte grave asupra ecosistemului (modificarea parametrilor de calitate a apei, distrugerea faunei şi ihtiofaunei, a mediului înconjurător şi altele, sau care depăşesc teritoriul de competenţă).

Mărimile caracteristice de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

  • – mărimi zonale de avertizare, stabilite la staţiile hidrometrice şi la posturile pluviometrice situate în amonte de obiectivele periclitate, după caz, pentru precipitaţii, niveluri sau debite;
  • – mărimi locale de apărare, stabilite în apropierea obiectivelor, sub formă de niveluri sau debite.

Mărimile caracteristice de apărare definite mai sus în caz de inundaţii, sunt:

  • Pentru zonele îndiguite ale cursurilor de apă:

– cota fazei I de apărare – atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea acestuia;
– cota fazei a II-a de apărare – atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota fazei I şi cea a fazei a III-a de apărare;
– cota fazei a III-a de apărare – atunci când nivelul apei ajunge la 0,5 – 1,5 m sub cota nivelurilor apelor maxime cunoscute sau sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv sau la depăşirea unui punct critic.

  • Pentru zonele neîndiguite ale cursurilor de apă:

– cota de atenţie – nivelul la care pericolul de inundare este posibil după un interval de timp relativ scurt, în care se pot organiza acţiunile de apărare sau de evacuare;
– cota de inundaţie – nivelul la care începe inundarea primului obiectiv;
– cota de pericol – nivelul la care sunt necesare măsuri deosebite de evacuare a oamenilor şi bunurilor, restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite în exploatarea construcţiilor hidrotehnice.

Comitetele locale, agenţii economici care au obiective ce pot fi afectate de inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, deţinătorii de lucrări hidrotehnice, precum şi utilizatorii de apă potenţiali poluatori au obligaţia de a organiza şi asigura apărarea acestor obiective cu forţe şi mijloace proprii, prevăzute din timp în planurile de apărare, adaptate la condiţiile concrete care pot apărea.

Persoanele prevăzute mai sus au obligaţia să constituie formaţii de intervenţie nominalizate, înzestrate cu mijloace şi materiale de intervenţie potrivit Normativului-cadru de dotare cu mijloace şi materiale de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi combaterea poluărilor accidentale.

Call Now Button