Se spune despre voluntari că nu pot fi plătiți, deoarece sunt de neprețuit. Ne referim aici în special la acei tineri ce își sacrifică timpul lor liber pentru a-i ajuta pe alții. La Electric Castle, voluntarii SMURD sar ușor în evidență. Poartă tradiționala uniformă roșie și îi găsești peste tot în festival. Dacă cineva îi abordează cu vreo problemă, primul lucru pe care îl transmit este un zâmbet. Apoi, cu mult calm, încearcă să gestioneze situațiile ce apar, sub îndrumarea medicilor. Mulți dintre tineri au acumulat deja o experiență bogată, ajungând să ia parte la cazuri dificile și diverse. „De fiecare dată înveți ceva”, recunoaște Andreea Papp, una dintre cele mai active voluntare.

Studentă la Facultatea de Kinetoterapie, Andreea a urmat cursul de pregătire SMURD în anul 2018, mărturisind că era firesc să aleagă un asemenea drum. Și-a dorit inițial să dea la medicină, însă a descoperit o altă pasiune plină de adrenalină: zborul cu parapanta. În cele din urmă, a lăsat deoparte gândul de a deveni doctor.

Nu mi-a venit să cred cât de ușor poți să devii voluntar la SMURD. Nu trebuie să îndeplinești vreo condiție specială decât să vrei cu adevărat. Există numeroase posibilități faine aici. Odată ce m-am apucat de curs, mi-am dat seama câtă informație am de acumulat. Andrei Șomlea a stat ore întregi cu mine în sala de studiu și mi-a arătat tot. El mi-a explicat și cum lucrează pompierii, deoarece alcătuim cu o adevărată echipă. Nu trece o zi să nu discutăm vreun caz medical. Îmi place foarte tare, mă pasionează, deși am pierdut numeroase nopți. Cu somnul sunt, cumva, în recuperare plus compensare”, povestește Andreea, râzând. Imediat își continuă ideea: „Când vezi haina roșie, îți dai seama că te poți baza pe acei oameni. La Electric Castle m-au impresionat forțele implicate. Pe lângă punctele medicale, desfășurăm și patrule. De aceea am și venit. Prefer o noapte de genul ăsta decât una în care am dormit acasă, în pătuțul meu, uitându-mă la seriale.

O altă voluntară ce s-a remarcat în ultimii ani printr-o muncă intensă la SMURD este Ioana Cîmpean. Prezentă la rândul său la actuala ediție a Electric Castle, Ioana evidențiază, cu emoție, că uniforma roșie o reprezintă în totalitate. Pozitivă și empatică, tânăra e studentă la Facultatea de Medicină, secția asistenți medicali generaliști.

Nu am fost influențată de nimeni. Nu mi s-a impus niciodată ce să optez. Sunt o fire activă, am făcut dansuri de performanță, am încercat și echitația. La un moment dat am suferit o accidentare și n-am mai continuat. Dintr-o dată m-am văzut stând acasă. Simțeam că îmi trebuie ceva. Voiam să dau și la Facultatea de Medicină, deci m-a atras partea asta. M-am implicat și înainte în programe de voluntariat. Noi am fost primele serii de voluntari Salvator din Pasiune și din prima mi-am dat seama că mă va face fericită. Îmi puneam ca nebuna gărzi. Mă fascinează tot ce văd aici, alături de emoția resimțită la fiecare caz. Nu vreau să omit profesionalismul medicilor și al paramedicilor. SMURD-ul nu poți să îl definești într-un singur fel. Sunt atât de multe lucruri notabile care se întâmplă aici”, recunoaște Ioana.

Andreea și Ioana au legat o prietenie specială la SMURD. Nu se cunoșteau înainte, dar amândouă s-au convins de un aspect. Cu siguranță și în anii următori se vor regăsi în familia salvatorilor clujeni. Până atunci, cele două iau fiecare zi pe rând, cu gândul de a învăța ceva nou. O misiune precum cea de la Electric Castle pare copleșitoare, din cauza numărului mare de persoane participante la festival. Cele două tinere adoră însă provocările, iar pentru ele faptul că se află în sprijinul oamenilor înseamnă totul.

Call Now Button