Imediat ce a dat bacalaureatul, Amelia Muntean și-a făcut dosar pentru admiterea la Poliție. Cum tatăl ei era pompier, a îndemnat-o să încerce și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, mai ales că, din 2007, au fost acceptate la concursuri și fete. Tânăra a practicat handbal de performanță și a știut că poate trece cu brio probele fizice, însă nimic nu s-ar fi realizat fără muncă. Totodată, și-a dedicat mult timp să învețe legislația. Așa a reușit să promoveze examenul și să intre în familia salvatorilor.

„La început a fost ciudat pentru mine. Eram foarte tânără, între atâția băieți. Pe de-o parte te protejau, pe de alta te criticau. Dar, per ansamblu, au fost alături de mine și s-au comportat frumos. Vreau să cred că am știut să mă integrez foarte bine, fiind sociabilă. Mi-a plăcut să ajut, nu m-am dat înapoi de la nimic. Aici, la pompieri, am descoperit spiritul de echipă și cât de important este să se lucreze colectiv. La orice incendiu sau accident, noi contăm unul pe altul. Mi-am dezvoltat foarte mult spiritul de echipă. Îl aveam dinainte, de la sport, dar aici e totul diferit, mult mai profund”.

Amelia a încadrat atât ambulanțele SMURD, cât și autospecialele de stingere. Recunoaște că unele intervenții au avut un impact emoțional, însă a putut să treacă peste orice dificultate cu sprijinul colegilor.

„A fost greu până când am mers la primele intervenții. Mi-a fost puțin frică, dar conta cel mai mult satisfacția că am ajutat pe cineva. Cum am mai spus, am avut norocul de o tură bună și mi-a plăcut. Între timp mi-am făcut o familie frumoasă. Am o fetiță și mi-ar plăcea foarte mult să aleagă la rândul ei o carieră militară. Noi nu o vom forța. Dacă ar fi să dau timpul înapoi acum 16 ani, aș face fix același lucru. Aș lua aceleași decizii. A fost și un dezavantaj, intervențiile te fac puțin mai dur, că nu poți să te atașezi tare mult. Noi depindem unul de altul. Asta le transmit și la cursanți întotdeauna”.

După mai mulți ani pe intervenție, Amelia a acceptat o altă provocare, și anume un post în cadrul Centrului de Formare al ISU Cluj. Asta înseamnă că predă cursuri de prim-ajutor calificat personalului operativ și nu numai.

„Simt că e o mare realizare și mă bucur că pot să le transmit și cursanților din experiența mea de 14 de ani de intervenție. Sunt lucruri pe care pot să le explic și lor, din ce am trăit pe teren. Îmi place mult aici, e o echipă tare faină, începând de la șeful centrului și până la noi, instructorii. Nu îmi pare rău că am făcut pasul acesta, mi se pare că am mai urcat o treaptă”.

Call Now Button