În meseria noastră, un aspect vital este legat de timpii de răspuns. Totul începe cu preluarea apelului, când dispecerii trebuie să își dea seama de gravitatea unei situații de urgență și să alerteze forțele potrivite, care merg apoi la locul intervenției. Cu cât acest proces se petrece mai repede, cu atât șansele de reușită ale misiunii cresc.

Maiorul Mihai Iacob lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ de aproximativ nouă ani. A absolvit în 2013 Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și a fost repartizat la ISU Cluj într-o zi ce nu o va uita niciodată, 1 Decembrie. De-a lungul carierei, ofițerul a gestionat numeroase intervenții dificile, de la debutul pandemiei de coronavirus și până la accidente grave sau incendii de amploare. Experiența i-a demonstrat că noțiunea de echipă e decisivă în orice misiune.

În majoritatea apelurilor am conștientizat cu toții, încă din primele momente, dacă vom avea misiuni de amploare. După aceea contează comunicarea cu echipajele din teren. Odată ce i-ai trimis pe ei trebuie să le oferi sprijin. Indiferent că e vorba de apă sau de alte aspecte logistice, cum ar fi cele ce țin de electricitate sau gaz. Apelăm adesea la primării să ne sprijine, deci trebuie să iei în calcul orice problemă, iar colegii noștri să aibă de toate și să fie în siguranță. De fapt, subliniez siguranța salvatorilor”.

În dimineața zilei de 10 decembrie 2021, un întreg cartier din Cluj-Napoca a fost zguduit de o explozie produsă la o pensiune. În dispecerat s-au primit zeci de apeluri, așa că Centrul Operațional a luat toate măsurile necesare, completând efortul depus de pompierii din teren. Din nefericire, o persoană și-a pierdut viața atunci, însă alți doi bărbați au fost salvați de echipaje și transportați la spital. Mihai Iacob era de serviciu la acea intervenție.

E un sentiment frumos atunci când auzim pe stație că victimele sunt salvate, chiar dacă efortul decisiv e al oamenilor din teren. Ei sunt cei care salvează, dar ne bucurăm de succesul colectiv. Suntem mulțumiți atunci când știm că am oferit informațiile corect și că forțele au sosit rapid la locul intervenției. Am avut tot așa un caz prin care mi-am dat seama cât de important este să ajungem la timp. A fost un incendiu de apartament, băieții au pătruns și au găsit o persoană în vârstă care a adormit și nu s-a putut trezi. Echipajele au sosit exact când totul ardea în jurul victimei. Au scos-o din foc la limită și au salvat-o”.

Deși a acumulat o experiență semnificativă, ofițerul mărturisește că încearcă să învețe câte un lucru de la fiecare intervenție. Misiunile sunt analizate în detaliu, în așa măsură ca eventualele erori să fie corectate. De fiecare dată, dorința tuturor militarilor de la ISU Cluj e ca intervenția să se finalizeze cu bine, însă aici funcționează, dacă vreți, un întreg sistem. Solicitarea pornește din dispecerat și se încheie pe drumurile, autostrăzile și străzile din întreg județul.

Acest material este dedicat Zilei Europene a Numărului Unic de Urgență 112, sărbătorită anual pe data de 11 februarie.

Call Now Button