145 de persoane au fost oprite să participe la Festivalul Electric Castle pentru că aveau asupra lor substanțe interzise.  Dorim să mulțumim tuturor partenerilor care au fost alături de forțele de ordine și au contribuit la succesul acestei misiuni. De asemenea, mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil.
Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.

În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, sprijiniți de voluntarii centrului şi ai Organizației Studenților Medicinişti din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, în parteneriat cu Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalității- IPJ Cluj au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival – au fost derulate exerciții cu ochelarii speciali care distorsionează realitatea, cu bicicleta ‘beată’ şi cu simulatorul de centură, training de prim ajutor de bază. Beneficiari ai activităților au fost peste 7000 de festivalieri.

De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale la operatorii economici aflați atât în proximitatea zonei evenimentului, cât și la cei aflați în incinta festivalului pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. În urma verificărilor în teren, aceștia au aplicat patru amenzi, în valoare cumulată de 11000 lei și 33 de avertismente.

REZULTATE
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv pe durata festivalului, concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise.
Astfel, forțele de ordine ale M.A.I. au aplicat 298 sancțiuni în valoare de 194.680 lei.
În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite de a participa la festival 145 de persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.

La data de 17 iulie a.c., polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în contextul desfășurării misiunii în zona unui festival de muzică. Ulterior, dosarul penal a fost înaintat la D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj, spre competentă soluționare.

Astfel, la data de 17 iulie, în jurul orei 03.00, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în zona unei scene din cadrul unui festival de muzică din județul Cluj, polițiști din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca și B.C.C.O. Alba Iulia, au depistat un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, în timp ce ar fi procurat de la un bărbat, de 38 de ani, din Cluj-Napoca, 1 plic din material plastic, în interiorul căruia se afla o substanță pulverulentă, albă.

În urma activităților specifice desfășurate, de la bărbatul în vârstă de 38 de ani au mai fost ridicate, inițial, 7 plicuri cu astfel de substanță și, ulterior, din autoturismul utilizat de acesta, 62 de plicuri din material plastic, cu închidere tip ziplock, în interiorul cărora se afla o substanță pulverulentă, albă, un telefon mobil și 4.150 de lei.

În aceeași zi, începând cu ora 13.30, polițiștii B.C.C.O. Cluj-Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în mod succesiv, una în comuna Bonțida și două în municipiul Cluj-Napoca, fiind descoperite și ridicate 1 plic cu substanță pulverulentă, albă (aproximativ 1-2 grame), o farfurie, pe care se aflau două liniuțe de substanță pulverulentă, albă (aproximativ 0,5 grame).

De asemenea, au fost ridicate o bancnotă de 1 leu răsucită, un grinder în care se aflau urme de substanță vegetală de culoare verde-oliv, un recipient metalic în care se afla o țigară confecționată artizanal și substanță vegetală sub formă de muguri (aproximativ 1 gram), 1 farfurie pe care se afla substanță pulverulentă, albă (aproximativ 1 gram) și un card de porționat, o folie de plastic în care se afla substanță pulverulentă, albă (aproximativ 0,5 grame), un telefon mobil și 4.000 de lei.

În urma probatoriului administrat în cauză, la data de 17 iulie 2022, față de bărbat, D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore.
În cauză, s-a beneficiat de sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 179 cefalee,
– 158 escoriații,
– 50 reacții alergice
– 1188 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (ex. _dureri digestive, cefalee, contuzii, stari febrile, plăgi minore, congestie nazală, lipotimii, administrare tratament, reacții alergice etc.)
În 25 de situații cu afecțiuni medicale diverse a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 25 adulți au fost transportați la spital.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Call Now Button