Pompierii clujeni au desfășurat 237 de misiuni în perioada 19-21 ianuarie 2024. Dintre acestea, 31 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 206 cazuri medicale.

Printre cele mai importante, amintim un accident rutier petrecut sâmbătă, 20 ianuarie, pe raza localității Căpușu. La fața locului au acționat echipajele de la Garda de Intervenție Gilău, care au găsit două autoturisme avariate. În interiorul unui autoturism s-a aflat încarcerat un bărbat, care nu prezenta semne vitale. Din păcate, manevrele de resuscitare nu au avut succes, astfel că a fost declarat decesul acestuia.

Duminică dimineața, pompierii clujeni au intervenit la un alt accident grav, petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Brăișoru. Intervenția a fost asigurată de către echipajele de la Detașamentul Huedin, iar în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz. Salvatorii au descarcerat doi bărbați, care au fost predați ulterior paramedicilor. Ulterior, la spital au fost transportați trei adulți și patru minori.

Tot duminică, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins mobilierul dintr-o încăpere a unei case de locuit, situată pe strada Poiana Cerbului din localitatea Baciu. Flăcările au fost stinse imediat de către forțele de intervenție, iar trei persoane, care au încercat să stingă incendiul până la sosirea pompierilor, au fost consultate de către echipajul SMURD. O femeie, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fost transportată la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Acesta prezenta arsuri la nivelul feței.

Pe de altă parte, în noaptea de duminică spre luni, pompierii din cadrul Gărzii Băișoara și ai Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui flăcărilor care a cuprins o casă de locuit din localitatea Muntele Săcelului.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale pentru stingerea incendiilor, un echipaj SMURD și unul SAJ, unde au găsit casa de locuit, cu o suprafață de aproximativ 80 mp, cuprinsă în totalitate de flăcări. Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani, imobilizat la pat, nu a putut să se evacueze și a fost surprins de flăcări în interiorul casei, fiind găsit carbonizat. O femeie, în vârstă de aproximativ 80 de ani, a reușit să se evacueze până la sosirea forțelor de intervenție. Aceasta a fost consultată de către echipajele medicale și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Misiunea pompierilor a fost una dificilă, având în vedere temperaturile sub -10°C și accesul dificil către locuința respectivă. A fost necesară realizarea unui dispozitiv de stingere din furtune pe o distanță de aproximativ 200m și pe o pantă considerabilă.

Intervenția a împiedicat propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite, iar cercetările preliminare arată că incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile.

Din păcate, asistăm la o nouă tragedie provocată de incendiile cauzate de coșurile de fum izolate necorespunzător. Astfel, vă îndemnăm să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

— tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.

— curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.

— nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.

— nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

Toate măsurile de siguranță sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

 Compartimentul Informare și Relații Publice

Call Now Button