Pompierii clujeni au desfășurat 183 de misiuni în perioada 16-18 februarie 2024. Dintre acestea, 47 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 136 de cazuri medicale.

Printre cele mai importante misiuni, amintim intervenția de sâmbătă, 17 februarie, la un accident rutier petrecut pe strada Cetății din comuna Florești. La fața locului au fost alocate o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit două autoturisme avariate, fără ocupanți în acestea. O femeie în vârstă de aproximativ 20 de ani a fost consultată de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean și a fost transportată la spital pentru investigații medicale. Conform primelor evaluări, acesta nu prezenta afecțiuni grave. Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat și au asigurat măsuri specifice pentru siguranța persoanelor implicate în accident.

Tot sâmbătă, pompierii de la Detașamentul Turda au fost solicitați să stingă un incendiu de vegetație uscată în Muntele Cacovei. La fața locului s-au deplasat echipajele de la Garda de Intervenție Băișoara, respectiv Detașamentul Turda, iar flăcările au afectat aproximativ 10 hectare de vegetație uscată.

Din păcate, asistăm la o creștere a incendiilor de vegetație uscată, întrucât pompierii clujeni au fost solicitați weekend-ul trecut în localitățile Aghireșu Fabrici, Săcuieu, Vlaha sau Ciucea.
Vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Nu în ultimul rând, reamintim cetățenilor că măsurile preventive pot fi accesate pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Call Now Button