Pompierii clujeni au desfășurat 181 de misiuni în perioada 23-25 februarie 2024. Dintre acestea, 41 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 140 de cazuri medicale.

Printre cele mai importante misiuni, amintim intervenția desfășurată sâmbătă, 24 februarie 2024, la un accident rutier petrecut în municipiul Dej. În accident au fost implicate două autoturisme, iar un bărbat a primit îngrijiri medicale. La fața locului au acționat o autospecială cu modul de descarcerare, alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

De asemenea, în această perioadă asistăm la o creștere a incendiilor de vegetație uscată. Astfel, pompierii au depus eforturi susținute sâmbătă, pentru stingerea unui amplu incendiu de vegetație uscată în localitatea Moara de Pădure, comuna Băișoara. La misiune au luat parte echipajele de la Băișoara și Turda, iar în sprijin s-a deplasat și o autospecială de la Punctul de Lucru Florești. Pompierii au constatat faptul că focarele erau dispersate, pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare. În plus, echipajele noastre nu au putut înainta cu autospecialele, din cauza terenului accidentat. Drept urmare, pompierii s-au deplasat pe jos mai mulți kilometri și au fost ajutați de către localnici, care au adus automobile de teren. În urmă cu puține momente, misiunea s-a încheiat, iar flăcările nu au ajuns la pădure.

În paralel, pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată pe raza localității Căpușu Mare. Duminică, 25 februarie 2024, echipajele de la Detașamentul Huedin au stins un incendiu de vegetație uscată în localitatea Sâncraiu, suprafața afectată fiind de aproximativ 3 hectare.

Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Call Now Button