Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj face mai multe precizări cu privire la ultimele articole apărute în presă, referitoare la câțiva dintre militarii încadrați la Detașamentul de Pompieri Turda.

În data de 1 februarie 2023, o ambulanță de prim-ajutor SMURD din cadrul Detașamentului Turda a fost solicitată să ofere sprijin medical unor persoane aflate într-un local situat pe strada Dealul Viilor din municipiul Turda. Împrejurările în care s-a produs evenimentul nu fac obiectul activității noastre, chiar dacă în imaginile distribuite în mediul online apare un militar din cadrul Detașamentului Turda. Acesta nu exercita vreo misiune, ci se afla în timpul liber, astfel că nu se impune cercetarea disciplinară prealabilă de către unitatea noastră. Mai mult, autoritățile cu atribuții în domeniu nu ne-au înștiințat că respectivul cadru militar ar fi săvârșit vreo faptă penală.

În schimb, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj s-a sesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public și a declanșat în această săptămână o cercetare disciplinară prealabilă pe numele comandantului de echipaj SMURD care a intervenit la acea misiune.

Cercetarea disciplinară prealabilă se desfășoară respectând principiile prevăzute în legislația incidentă, cum ar fi prezumția de nevinovăție, garantarea dreptului la apărare, legalitatea etc. Întreaga procedură disciplinară este legiferată prin articolele 34 – 35^14 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și nu este publică.

În acest context, sunt analizate și prevederile Ordinul Ministerului Administrației și Internelor 1489/2006, care aprobă codul de etică și deontologie a personalului din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din structurile subordonate.

Pe de altă parte, putem specifica faptul că paramedicul SMURD a consemnat în fișa medicală faptul că persoana asistată a fost victima unei agresiuni și prezenta mai multe traumatisme la nivelul feței, fiind transportată la spital.

În final, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj dezaprobă comportamentul imoral și ilegal al oricărui cadru militar aflat în misiune, iar în cazul de față va lua măsurile care se impun, în funcție de rezultatele cercetării disciplinare prealabile.

Compartimentul Informare și Relații Publice

Call Now Button