În decembrie 2016, Silvia Vancia dorea să facă o schimbare în carieră. Lucrase la două bănci diferite, dar simțea că nu e locul potrivit pentru ea. Cum la Detașamentul de Pompieri Dej s-a scos la concurs un post de subofițer pe partea de gestiune, a știut din start că acolo speră să ajungă. S-a pregătit intens pentru admitere și a reușit să promoveze examenul.

„Nu aveam vreo legătură cu pompierii, dar știam ce înseamnă sistemul. Soțul meu este polițist. De concurs am aflat printr-o discuție de la o cunoștință și am urmărit site-ul. Spre bucuria mea, am luat examenul. La început a fost puțin ciudat, dar m-am adaptat destul de repede, datorită colegilor. M-au primit cu brațele deschise, fiind singura femeie din toată subunitatea. Cu toții mi-au sărit în ajutor și mi-au explicat partea lor de gestiune, chiar dacă nu eram străină de așa ceva”.

Practic, rolul Silviei este să țină evidența tuturor bunurilor de la tot Detașamentul Dej. Aici ne referim de la partea de mobilier și până la echipamentele de intervenție. Este o muncă ce necesită atenție la detalii, rigurozitate și profesionalism.

„Am trei copii acasă, trei fete. Soțul meu s-a scos (râde). Fetelor le place când mă văd în uniformă, fiind obișnuite cu tata. Le spuneam că și ele au uniforma lor, deci toată lumea poartă haine frumoase. Sunt mândră să port uniforma salvatorilor. A meritat să vin la pompieri, deoarece se simte disciplina militară. Este un domeniu în care poți să ajuți altfel. Ești o mică rotiță într-un sistem și asta te face să te simți bine. Eu nu merg la intervenție, dar îi văd pe colegii mei atunci când se întorc de la misiuni și sunt mândră de fiecare în parte”.

În curând, pe Silvia Vancia o așteaptă o nouă provocare, și anume munca de radiotelefonist în dispeceratul Detașamentului Dej. Va fi mai legată de intervențiile pompierilor din teren și e convinsă că se va descurca, spunând simplu: „Atunci când ai un colectiv frumos, depășești orice dificultate”.

Call Now Button