Se spune că în viață, nimic nu este întâmplător. Pentru plutonierul adjutant Adrian Hirișcău, faptul că s-a încadrat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj reprezintă o continuare firească a unui parcurs profesional. Deși este tânăr, a prins perioada în care stagiul militar era obligatoriu. Așa că a mers în armată la pompieri și s-a legat iremediabil de domeniul salvatorilor. În 2007 s-au făcut încadrări din sursă externă și nu a ezitat.

„Îmi doream un loc de muncă stabil, care să îmi ofere un statut respectabil în societate. De asemenea, îi cunoșteam pe majoritatea colegilor. La început am fost încadrat ca subofițer operativ principal și figuram la programul de opt ore. Am lucrat și ca subofițer administrativ, iar din 2015 sunt radiotelefonist. Nu îmi plăcea neapărat să mă ocup de gestiune și am preferat să merg pe tură”, poveste subofițerul care își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca. În curând va împlini 15 ani de muncă alături de pompieri, unde se simte ca acasă. De fapt, colegii reprezintă a doua familie a lui și vorbește cu admirație de cei care sunt oricând pregătiți să își ajute semenii.

„Înainte mă ocupam de partea administrativă, deci nu mi-a fost foarte greu să mă adaptez în centrală. Noi la subunități nu vorbim prea mult cu cei care sună la 112, deoarece primim apelul din centru și ne adaptăm cât mai repede cu putință. Chiar dacă e solicitant, încerc să îmi fac treaba cât mai bine. Mă ocup de multe raportări, primim numeroase hârtii și gestionăm în paralel intervențiile noastre, care nu sunt deloc puține”.

Adi este meticulos în tot ceea ce face. Nu vrea să scape niciodată vreun detaliu, deoarece înțelege că, într-o situație de urgență, orice aspect face diferența. Subofițerul urmărește fiecare cuvânt al colegilor aflați în misiune și atunci când se confruntă cu situații grele, le înțelege chiar și din tonul vocii apăsarea, intuind ușor ce sprijin vor să solicite de la bază. Apoi îi informează pe comandanți despre situația din teren și le comunică celor rămași în subunitate gravitatea misiunii, pentru a fi pregătiți. Dacă îl întrebi despre el, preferă să schimbe repede subiectul și să evidențieze, în schimb, colectivul detașamentului. Noțiunea de echipă este valoroasă în rândul salvatorilor de la I.S.U. Cluj. Tocmai de aceea, militarii se sprijină reciproc, indiferent de intervenție.

„Trebuie să te asiguri că ai informația corectă. Nu există loc de greșeli. De asemenea, ca dispecer trebuie să cunoști bine raioanele de intervenție și să comunici rapid. Noi aici suntem o echipă, lucrăm și ne ajutăm. Nu particip la intervenții, dar țin legătura cu oamenii din teren. În funcție de situație, anunț comanda unității. Cel mai mulțumit sunt atunci când știu că totul s-a terminat cu bine și că am fost în folosul cetățenilor. Suntem o adevărată familie”.

Odată ce încheie tura de serviciu, subofițerul încearcă să ajungă cât mai repede cu putință la familie. Îl așteaptă acasă copiii și soția, care se dedică la rândul său oamenilor, fiind asistentă.

Autor: sg.maj. Olar Paul

Call Now Button