În copilărie, Marius Cîmpean a fost martorul unui incendiu în curtea bunicilor și atunci a văzut prima dată o intervenție a pompierilor. Avea 12 ani, iar felul cum stingeau echipajele focul l-a impresionat atât de tare încât și-a spus pe loc: „Când o să mă cheme în armată, eu o să mă duc direct la pompieri”. Zis și făcut, așa că în 1996 a intrat pe poarta Grupului de Pompieri Cluj, după ce a solicitat special acest lucru. A stat doi ani în armată și a ales să se angajeze în 1999 ca militar pe bază de contract, lucrând ca radiotelefonist. 9 ani i-a petrecut în dispecerat, gestionând misiuni din cele mai diverse, de la accidente grave și până la incendii de amploare. Ambițios, Cîmpean și-a dorit mai mult.

„În 2004 am devenit subofițer și am dat concurs pentru un post liber la Compartimentul de Comunicații și Informații, cum se numea atunci. Am preluat partea de gestiune și tot ce ținea de comunicații, fiind în paralel maistru militar în atelierul de reparații. Acolo era prevăzut un post, am dat un nou examen și am trecut în poziția respectivă, înlocuindu-l pe maistrul Bojan. Totul a evoluat într-o manieră uluitoare. La început eram doar trei, eu, locotenent-colonel Miron și maistrul Bojan. Îmi aduc aminte că în cadrul vechiului Grup de Pompieri existau numai trei calculatoare. Nu găseai altele. De la trei calculatoare am ajuns la un număr mare de dispozitive, la server, câmp de antene și traficul de date din prezent. Prin muncă am reușit să implementăm o rețea structurată pe fiecare nivel, deținem o sală server destinată aparaturii de specialitate și așa mai departe. Tot timpul am urmărit să ne dezvoltăm, aceasta e mentalitatea compartimentului nostru”.

Marius rememorează, râzând, că în urmă cu mai bine de 20 de ani, documentele se redactau la mașina de scris de către secretar, care le trecea ulterior în registru. Lumea s-a schimbat, însă dezvoltarea n-ar fi fost la fel de rapidă fără sprijinul specialiștilor de la comunicații. Tocmai de aceea, un bun profesionist trebuie să aibă, înainte de orice, pasiune. Să pornească la drum cu o bază de cunoștințe și să se perfecționeze continuu.

„Cheia succesului în unitate e colaborarea cu colegii. Fiecare e specialist pe partea lui și contează mult o părere. Cred că suntem printre puținele inspectorate în care militarii de la comunicații pot lucra pe toate fronturile. Ne pricepem la orice, la transmisii de date, știm și cum să amplasăm autospecialele la misiunile de amploare. Noi încă nu avem asemenea autospeciale, dar știm să muncim pe ele. N-avem nevoie de instructaj. Nu există aparatură sau autospecială a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe care nu ne-am descurca. Dacă îți dai interesul, eu zic că treaba merge perfect”.

Cuvântul de bază în compartimentul de Comunicații și Tehnologia Informației e profesionalism și respect reciproc. Drept dovadă, la misiuni, militarii se înțeleg din priviri. Fiecare cunoaște ce sarcini va duce la bun sfârșit. Un exemplu clar ar fi în primăvara lui 2020, odată cu pandemia de COVID-19. Dincolo de munca intensă din teren, inspectoratele pentru situații de urgență și-au organizat propriile dispecerate cu scopul de a monitoriza în permanență situația epidemiologică. La Cluj, totul s-a organizat în câteva ore. Imediat, specialiștii de la comunicații au pus la punct rapid un nou dispecerat funcțional, sprijinind eforturile depuse atunci de autorități.

„Colegii mei de la comunicații sunt ca o familie. De fapt, noi nu ne considerăm colegi, ci prieteni. Dacă cineva are de dus o canapea, toți vor sări să îl ajute. De aceea ne-am legat mult și familiile noastre sunt prietene. Asta se datorează și șefului nostru, care întotdeauna a muncit cot la cot cu noi. N-a stat doar în birou să dea ordine. Se întâmpla, de exemplu, să vină cineva într-o vizită oficială și să întrebe unde e șeful. Îi arătam că e acolo, sus, pe scară, lucrează cot la cot cu sergentul major. În plus, e mai ușor să lucrezi dacă primești un zâmbet și o vorbă bună. Noi ne-am organizat în așa măsură să știm câte puțin din munca depusă celălalt coleg. Astfel, am putut oricând să ne sprijinim reciproc.”

Într-un fel, Marius și-a dus pasiunea și acasă. Faptele bune se transmit ușor, așa că fiica lui a dorit, încă din adolescență, să îi ajute pe cei din jur. La 16 ani a devenit paramedic voluntar SMURD, efectuând un număr impresionant de gărzi. Acum, tânăra e studentă în ultimul an la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și de abia așteaptă să lucreze în domeniu.

„Realizările Ioanei sunt cea mai mare mândrie a mea. Este o încununare a tuturor visurilor pe care poate să le aibă un tată. Ca pompier te gândești să salvezi, să ajuți și chiar să alini suferințele celor din jur. În momentul în care Ioana a spus că vrea să devină voluntar, ne-am hotărât întăi să meargă la Crucea Roșie. Puțină lume știe asta. A fost voluntar acolo aproape jumătate de an, dar și-a dorit să înceapă la SMURD. S-a implicat din ce în ce mai mult, deși nu i-a fost ușor. Era adolescentă, însă nu a renunțat. A învățat mult din experiența celorlalți și a continuat pe același drum. E o mare bucurie pentru noi toți”.

Maistrul Militar a trecut în rezervă în data de 31 ianuarie 2023 și mărturisește, emoționat, că se desparte cu bucurie de colegi. Celor tineri le-a transmis adesea că, la pompieri, au intrat într-o adevărată familie. Mulțumim, Marius Cîmpean!

„Am făcut atât de multe împreună. Pe el m-am bazat atunci când am reorganizat sistemul CTI al unității. Noi am avut o relație bazată mult pe muncă și adaptare. E cel mai vechi coleg din structură și împreună cu el am crescut uman și profesional. De la el am învățat multe și întotdeauna a avut și sfaturi personale. Lăsând la o parte ierarhia în care ne aflăm, mi-a fost și rămâne un frate mai mare, cu avantajele și dezavantajele implicite. Multă lume a spus despre el că pare foarte tânăr. Cine îl cunoaște, știe că este într-adevăr foarte tânăr. Mi-aș dori ca la aceeași vârstă să fiu la fel de deschis la nou și să am aceeași capacitate de a asimila informații. E capabil să o ia de la zero în orice își propune și sunt convins că pentru el, etapa asta a vieții va fi distractivă. Comanda unității a spus mereu că nu există oameni de neînlocuit și poate că are dreptate. Marius nu pleacă departe și ne despărțim doar profesional, dar sincer știu că îmi va fi dor să îl văd zilnic. Știu că îmi va lipsi fizic ca specialist, ca militar și bineînțeles, ca om.” – Locotenent-Colonel Marius Cernat

„Timpul zboară, parcă a fost ieri ziua în care am intrat în birou și am devenit colegi. Au trecut mai bine de patru ani de atunci și mă bucur că am lucrat împreună cu Marius Cîmpean, care a dat dovadă de profesionalism și implicare. Chiar dacă misiunea la ISU Cluj se încheie aici pentru tine, îți doresc să îți urmezi visele și să realizezi tot ce ți-ai propus în viață!” – Locotenent Lucian Bondar

„Am împărțit cinci ani de zile același birou și de fiecare dată a avut răbdare și deschidere să îmi dea răspunsuri la întrebările mele. Mi-a arătat ce înseamnă să pui pasiune și pricepere în ceea ce faci. O parte din cunoștințele pe care le-am acumulat în toți acești ani, indiferent că sunt de natură profesională sau din viața de zi cu zi, i se datorează și lui, deoarece a încercat să mă ajute în momentele în care aveam nevoie de un sfat sau o vorbă bună. Îi doresc sănătate maximă și tot binele din lume și să se bucure de etapa următoare a vieții!” – Plutonier Major Rareș Cioancă

„Maistrul Militar Cîmpean este și va rămâne un coleg foarte bun, priceput, un om deschis, activ, comunicativ și permanent interesat de problemele apărute, indiferent de intensitatea lor. Este foarte apreciat de către toți colegii și va rămâne cel mai bun prieten al nostru. Am lucrat foarte bine și am învățat multe lucruri utile unul de la altul, rezolvând orice problemă apărută. La sfârșit de carieră în ISU Cluj îi doresc sănătate și să rămână la fel cum a fost până acum, un om de cuvânt, un exemplu și un bun profesor.” – Plutonier Mihai Blaga

„Marius este și a fost mereu pentru mine un mentor în adevăratul sens al cuvântului și un model pe care n-ai cum să nu îți dorești să îl urmezi. Este un om de milioane și pentru noi toți a adus bună dispoziție în fiecare zi. Un sprijin constant, un om care îți sare mereu în ajutor și găsește soluții. E foarte harnic, corect și dedicat în tot ceea ce face. Mă simt onorat că am avut ocazia să învăț de la un om atât de bun.” – Plutonier Horațiu Cîmpan

„Maistrul Militar Marius Câmpean este un coleg experimentat, săritor în orice problemă pentru a găsi o soluție rapidă și eficientă. Sunt cel mai nou membru al echipei, dar cu toate acestea m-a ajutat mult să mă integrez și să înțeleg ce înseamnă munca noastră. Mereu a găsit răbdare să mă îndrume și s-a întâmplat uneori și din timpul liber să își rupă câteva minute pentru a-mi oferi o mână de ajutor. Este un om nemaipomenit și în ciuda diferenței de vârstă, am ajuns să îl consider un adevărat prieten.” – Sergent Major Alexandru Pop

Call Now Button