20.994 de apeluri la 112 au fost procesate, în 2021, în limbi străine. Unul dintre acestea a fost preluat de Ioana, care vorbește fluent spaniola. La celălalt capăt al firului, cerea ajutor o mamă din Cluj-Napoca, speriată, pentru că fiica ei care locuia împreună cu soțul în Spania fusese sechestrată tocmai de acesta. Lipsită de libertate și fără telefon pentru a nu putea cere ajutor de la autorități, tânăra reușise totuși să-i trimită mamei sale mesaje scurte pe Facebook, când agresorul nu era atent. Nu știa să explice unde este ținută, dar specificase că s-ar afla în zona casei, undeva în apropierea unei ferme, pe lângă o intersecție de drum. Disperată, mama a sunat la 112 și a povestit întreaga situație.

Ioana și colegii ei din dispecerat au luat legătura cu autoritățile spaniole. A urmat o amplă căutare și o misiune încheiată cu succes pentru polițiștii spanioli care au găsit-o și au ajutat-o să revină în siguranță în România. Colaborarea dintre dispeceri a făcut ca o persoană aflată în pericol la mii de kilometri distanță să fie salvată.

Fiecare apel anunță o altfel de urgență. Numai în ultimele șapte zile, operatorii clujeni de la STS au recepționat, în medie, 190 de apeluri pe zi. Multe dintre acestea le-au transferat colegilor din dispeceratul integrat ISU-SAJ.

„Sunt foarte mândră de activitatea mea. Îmi crește inima când văd că problemele oamenilor stau în mâinile noastre și că îi ajutăm. Îi mai sunăm pe colegi și îi întrebăm dacă s-a finalizat cu bine vreo intervenție. Să nu își imagineze oamenii că doar le răspundem la telefon, pasăm cazul și nu ne pasă. Din contră, vrem ca problemele lor să se rezolve”.

Ioana a absolvit Facultatea de Litere și spune convinsă că totul se întâmplă cu un motiv. Din întâmplare a aflat că Serviciul de Telecomunicații Speciale scoate posturi la concurs și s-a înscris fără ezitare. După o selecție riguroasă și o pregătire temeinică, a început munca.

„M-am convins că acesta este locul potrivit pentru mine. Sunt calmă, empatică și îi liniștesc pe apelanți. Există situații în care oamenii îți preiau starea, deci trebuie atenție. Este o meserie dificilă, sunt multe cazuri și auzi numai lucruri negative. Acest loc de muncă mi-a predat o lecție de viață. Când ies de la serviciu, îmi dau seama că am o viață frumoasă. Asta e o lecție pentru toată lumea. Uneori credem că avem probleme… Dar adevăratele probleme le auzim la 112 și necazul ne poate lovi în orice clipă. Am conștientizat că multe din vechile mele probleme erau doar niște mofturi.”

În biroul colegilor de la STS găsești o atmosferă profesionistă. Fiecare își știe rolul, în vreme ce telefonul sună din minut în minut. Cât discută cu apelanții, operatorii notează date cu o viteză năucitoare. Pun în paralel întrebările necesare și se asigură că au primit informația corectă. De menționat, colaborarea excelentă pe care o au cu celelalte structuri, unite în dispeceratul comun ISU-SAJ. Unite, pentru că împreună suntem o echipă cu o menire: de a salva viața, proprietatea sau mediul.

„În percepția generală, munca noastră pare simplă. Mulți ar spune: <<Ce lucrați acolo? Doar vorbiți la telefon toată ziua!>>. Poate așa cred unii oameni. Dar se înșală. Apelanții ne sună cu toate problemele posibile. Unii sunt nervoși, disperați, într-o stare de șoc și comunică greu. Ajungem în situația de a fi psihologi, însă noi trebuie să culegem informațiile corecte. De asemenea, mulți nu înțeleg încărcătura unei zile obișnuite aici. Suntem și puțini colegi, iar apelurile tot mai multe, în special din cauza pandemiei. Pe de altă parte, mă bucur să știu că sunt de folos pentru cineva. La necaz nu e nimeni, decât noi. Și nouă ni se datorează faptul că cineva e bine. Nu îmi pare rău că am ales meseria asta. Dacă aș da timpul înapoi, aș merge pe același drum.”

Ioana este o persoană veselă, plină de energie și adoră să participe la nunți. O impresionează în special cele tradiționale. Provine din Maramureș și se mândrește cu asta. Povestește recunoscătoare că au crescut-o doi părinți de la țară cărora le datorează totul.

Autor: sg.maj. Paul Olar

Call Now Button