În cele patru zile de festival Untold, peste 1.500 de persoane au primit asistență medicală în punctele amenajate de către ISU-SMURD. Din fericire, majoritatea cazurilor nu au fost grave, însă medicii, pompierii, paramedicii și voluntarii au luat în calcul orice fel de situație. Colegii noștri au depus un efort considerabil ca toată lumea să plece cu bine din festival.

Dan Curta a acumulat o experiență bogată în gestionarea unui eveniment de anvergură din punct de vedere medical. Într-o seară de festival, la corturile ISU-SMURD e o forfotă continuă. Festivalierii se adresează medicilor cu fel și fel de probleme, iar de fiecare dată primesc ajutor. Salvatorii lucrează neobosiți, tratând pe toată lumea cu răbdare și empatie. „Acestea sunt două dintre calitățile necesare pentru a profesa în domeniul nostru”, afirmă Dan Curta, care activează din 2004 în cadrul SMURD Cluj. În 2013 a devenit medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență, numai că nu s-a putut despărți de gărzile efectuate pe ambulanțele atât de vizibile în oraș.

„Medicina de urgență este o specialitate frumoasă, dar grea. Când stai să te gândești, facem foarte multe. Adesea trebuie să trecem peste numeroase bariere și să ducem la bun sfârșit cazul. La medicina de urgență trebuie să știi multe noțiuni medicale și să le aplici. Aici, la Untold, e un exercițiu bun. Sunt foarte mulți oameni pe metru pătrat. Nu ne îngrijorează cazurile minore, însă există cazurile medii. La Untold asistăm pacienții cu scopul de a nu aglomera spitalul. Ne pregătim cu multe ore înainte de festival, stabilim scenarii și întoarcem planurile pe toate fețele. Cazurile sunt cotidiene. Și în zilele obișnuite întâlnim come alcoolice, traume. Nu e o provocare suplimentară, doar că sunt mult mai dese. Unii cred că mergem la distracție la Untold, dar de fapt e foarte multă muncă. Nu e ușor să stai o noapte întreagă treaz, zgomotul te pune în dificultate și să intri în dialog cu pacientul. Ce să mai vorbim despre o consultație obișnuită ca în spital, unde ai lumină, liniște. Chiar și așa, noi am gestionat peste o mie de cazuri la Untold. Practic, am consultat peste o mie de oameni”.

Organizarea unei misiuni precum Untold demarează cu săptămâni bune înainte de prima zi de festival. Din punct de vedere logistic, tot ce se petrece în perimetrul dintre Cluj Arena și Parcul „Simion Bărnuțiu” pare copleșitor.

„Nu suntem singuri, lucrăm îndeaproape cu pompierii și cu celalalte forțe. Vizualizam fiecare scenariu posibil. Ce facem dacă se întâmplă scenariul X sau Y? E obligatoriu să ne pregătim. Oricând există un risc. Intri într-o atmosferă pe care în viata de zi cu zi nu o ai. Se creează o legătură mai strânsă între noi, salvatorii. Contează ce văd colegii mei aici. Dacă ar fi o situație similară, un accident cu victime multiple spre exemplu, ar înțelege despre ce e vorba și ar acționa în consecință. Nu toată ziua avem ocazia să amenajăm un punct medical avansat. La fel e și cu percepția de victime multiple. Pot fi cinci sau zece oameni pe care îi asiști deodată. Trebuie să te concentrezi și să ajuți. Mă bucur că există genul acesta de festival deoarece reprezintă o experiență. De șapte ani de zile particip la asemenea de misiuni și am învățat enorm. La rândul lor, medicii și paramedicii tineri au șansa să întâlnească situații diverse. Formăm o echipă care se numește ISU-SMURD, iar împreună suntem oameni îmbrăcați atât în roșu, cât și în albastru”.

Sg.maj. Paul Olar

Call Now Button