Echipajele ISU Cluj au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea unui număr de 94 de intervenții, dintre care 85 de cazuri SMURD, iar personalul operativ a desfășurat patru recunoașteri în teren pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea intervenției și a timpilor de răspuns în situații de urgență.
Dintre misiunile desfășurate, amintim deplasarea forțelor de intervenție ca urmare a unei solicitări primite de către ISU Cluj referitoare la formarea unor zăpoare de gheață, în albia Văii Beliș, pe raza localității Poiana Horea.
Un echipaj de pompieri, din cadrul detașamentului Huedin, s-a deplasat imediat pentru evaluarea situației din teren și a fost alertată și echipa pirotehnică a ISU Cluj, care are competențe pentru distrugeri de zăpoare cu material explozibil.
În momentul sosirii echipajului de pompieri, barajul format de zăpoare cedase deja, iar masa de gheață s-a scurs în lacul Beliș-Fântânele, astfel încât nu mai exista pericolul de inundare.
Personalul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei comunei Beliș a specificat faptul că erau periclitate de dimineață mai multe cabane de vacanță, care nu sunt locuite, dar și o locuință a personalului care monitorizează cursul râurilor pentru Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj (Adminitrația Bazinală de Apă Someș-Tisa).
În momentele acestea, la locul indicat a ajuns și echipa pirotehnică a ISU Cluj pentru a evalua situația. Însă, din primele informații, se pare că nu se impune detonarea zăpoarelor.
Urmează întrunirea comisiei interinstituționale care va evalua situația pagubelor produse de acumularea de apă, dinaintea defluirii zăpoarelor.

Amintim câteva măsuri preventive pentru diminuarea efectelor produse de inundații:

  • curățarea, adâncirea sau realizarea, acolo unde nu sunt, a șanțurilor de preluarea apelor pluviale;
  • drenarea și asigurarea curgerii apei către șanțurile de captare astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;
  • regularizarea unor pâraie, curățirea lor, cât și a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;
  • crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;
  • deținătorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți, li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;
  • curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;
  • achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejarii împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;
  • executarea unor lucrări de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecari de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;
  • întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejări de maluri și diguri;
  • achizitionarea la nivelul fiecarei localități, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuării apei din clădirile instituțiilor și populației din zone respective, pentru ca în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență pot să fie suprasolicitate.

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență persoanelor aflate in dificultate.

Totodată, Centrul Operațional monitorizează atent situațiile ce pot prezenta diverse riscuri pentru cetățeni și are în vedere dispunerea imediată a măsurilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți și de bunuri materiale.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Call Now Button