Echipajele ISU Cluj au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea unui număr de 67 de intervenții, dintre care 56 de cazuri SMURD. Personalul operativ a desfășurat și două exerciții de pregătire pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea intervenției în teren, precum și a timpilor de răspuns în situații de urgență.

Pe parcursul zile a fost desfășurată o intervenție inedită a pompierilor dejeni: au salvat un câine rămas blocat în masca și scutul frontal al unui autoturism. Echipajul autospecialei de descarcerare a fost  alertat, în jurul orei 10.00 dimineața, pentru a scoate câinele, care fusese acroșat mai devreme de autoturismul respectiv, rămas blocat între elementele de caroserie din partea frontală a autoturismului, pe strada Nicolae Titulescu din municipiul Dej. Pompierii au reușit să scoată cățelul, pe dedesubtul mașinii, prin partea inferioară a scutului de protecție, după ce au arcuit elementele din material plastic ce înconjurau animalul. Pentru a-l putea scoate pompierii i-au atras atenția în altă parte, având în vedere că acesta era agitat și avea un comportament foarte defensiv.

După ce a fost scos de către pompieri a fost predat unui echipaj al adăpostului de animale din municipiul Dej, care a fost anunțat despre eveniment. Cățelul părea în stare bună, rămânând în grija adăpostului și care va efectua investigații și îngrijiri specifice.

Atragem atenția asupra importanței păstrării “cărții de salvare la bord” la parasolarul din dreptul șoferului, care pune la dispoziția pompierilor salvatori, în cazul unui accident rutier a informațiilor tehnice relevante (poziționarea airbag-urilor, a rezervoarelor de combustibil, acumulatorului, punctelor adecvate de tăiere etc.) și care poate să asigure scăderea timpul de răspuns și, totodată, creșterea numărului persoanelor salvate cu până la 30%. ”Cartea de salvare la bord” poate fi găsită și descărcată pentru a fi printată accesând site-ul: http://csb.acr.ro/.

De cele mai multe ori, în procesul de salvare a persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței la diversele modele de autoturisme reprezintă o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Confruntându-se în lupta lor cu bucăți de oțel și cu armături ale caroseriei, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față. Mai mult, anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc atât pentru echipajele de intervenție, cât și pentru persoanele ce așteaptă să fie salvate.

Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență persoanelor aflate in dificultate.

Totodată, Centrul Operațional monitorizează atent situațiile ce pot prezenta diverse riscuri pentru cetățeni și are în vedere dispunerea imediată a măsurilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți și de bunuri materiale.

Call Now Button