Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță.

Dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului a urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale.
Putem afirma că obiectivul de prevenire a fost atins și în treia zi a festivalului nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, specialişti ai Agenției Naționale Antidrog – de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj, sprijiniți de voluntarii centrului şi ai Organizației Studenților Medicinişti din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj, în parteneriat cu Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalității- IPJ Cluj au derulat activități de conştientizare a efectelor consumului de alcool şi droguri în rândul participanților la festival – au fost derulate exerciții cu ochelarii speciali care distorsionează realitatea, cu bicicleta ‘beată’ şi cu simulatorul de centură, training de prim ajutor de bază. Beneficiari ai activităților au fost peste 2500 de festivalieri.
De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Cluj au desfășurat controale la operatorii economici aflați atât în proximitatea zonei evenimentului, cât și la cei aflați în incinta festivalului pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu șase avertismente. Inspectorii de prevenire vor continua acțiunile de control în fiecare zi a festivalului.
REZULTATE
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv în aceste zile concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășurau activități ilegale, inclusiv persoane care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise.
Astfel, în a treia zi de festival, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 51 sancțiuni contravenționale, astfel: 39 amenzi în valoare de 47.495 lei și 12 avertismente scrise, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 3 amenzi în valoare de 2000 lei;
În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite de a participa la festival 52 de persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere.
O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 26 excoriații;
– 101 dureri aparat locomotor,
– 34 dispnee,
– 18 cefalee,
– alte 154 de cazuri cu afecțiuni medicale diverse (ex. reacții alergice, dureri gastrice, administrare tratament pentru afecțiuni diverse, etc.)
În nouă situații (traumatism aparat locomotor, dureri gastrice sau diverse probleme medicale) a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că nouă adulți au fost transportați la spital.
Mulțumim participanților la festival, care au ales să se bucure de muzică într-un mod responsabil.

Call Now Button