Pentru Ana-Maria Checicheș, pompierii s-au identificat întotdeauna cu propria sa familie. Soțul a intrat în arma noastră încă din tinerețe și s-a bucurat de o carieră pe cinste, trecând în rezervă în anul 2021. La câteva luni distanță, s-a produs un frumos schimb de generație. Vasile s-a despărțit de pompieri pentru a fi înlocuit de fiul Cătălin, aflat la început de drum. Cu câțiva ani în urmă, Ana-Maria își dorea o schimbare de carieră, iar oportunitatea a apărut exact când s-a scos la concurs un post de subofițer administrativ.

„Am fost puțin descurajată la început, nu credeam că am șanse să obțin postul. Mă gândeam că vor fi candidați tineri, proaspăt ieșiți din școală, obișnuiți să învețe. În plus, eu veneam de la muncă și mă ocupam de cei doi copii, apoi noaptea învățam. Soțul mi-a zis clar: <<Dacă vrei postul, trebuie să înveți. Nu merge altfel!>>. M-am străduit foarte mult să intru și am reușit. Din tot sufletul am tras și am învățat. Am petrecut patru ani la Detașamentul 2, n-a contat faptul că eram singura femeie între bărbați. Toată lumea s-a comportat foarte frumos. Apoi am fost întrebată dacă vreau să vin la secretariat la reședință. Și aici îmi place foarte mult”.

A fi soție de militar nu e o sarcină ușoară, însă Ana-Maria a știut cât de importantă e susținerea într-o familie. De asemenea, a considerat că mediul militar e potrivit și pentru fiul lor, mai ales că acesta era obișnuit să vadă autospecialele pompierilor încă din copilărie. Drept urmare, Cătălin s-a pregătit temeinic și s-a încadrat la Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliență a Comunităților. Reușita tânărului a bucurat întreaga familie.

„Tot timpul trebuia să fiu pregătită, în caz că soțul pleacă undeva. Mă ocupam și de ținuta lui uneori, să fie impecabil. El participa și la multe concursuri sportive, avea activități în plus față de sarcinile de serviciu. După ce am intrat, mi-am dat seama și mai mult ce presupune meseria lui și ce responsabilitate mare are. Se întâmpla să plece noaptea la intervenții, de acasă. Își lăsa telefonul deschis noapte de noapte. De multe ori pleca la intervenție și eu nici nu știam, că dormeam. Aflam doar dimineața că a mers la incendiu”.

La ISU Cluj, Ana-Maria Checicheș se ocupă de partea de secretariat. Practic, toate documentele trec prin mâinile ei. E o muncă intensă ce necesită atenție la fiecare detaliu.

„Aici e familia mea. Cunosc multă lume. Unii au trecut în rezervă, dar tot au legătură cu pompierii. Am fini aici, deci chiar ca în familie mă simt, cu multe persoane cunoscute și dragi. Nu credeam că voi fi colegă cu ei, însă în viață nimic nu e întâmplător”.

Call Now Button