Chimic, radiologic, biologic și nuclear. Sau spus simplu, CBRN. Adică o componentă importantă a Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Vorbim despre acei specialiști care nu sunt atât de vizibili pe teren precum pompierii, dar care trebuie să gestioneze câteva dintre cele mai sumbre scenarii, cum ar fi catastrofele naturale, eliberări accidentale de substanțe periculoase sau chiar atacuri teroriste. La ISU Cluj, un astfel de rol îl are sublocotenentul Luciana Timiș. Ofițerul s-a alăturat în 2022 colectivului unității, după ce a absolvit Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București.

Încă din perioada liceului, Luciana a știut ce drum va alege. Fratele ei mai mare a optat la rândul său pentru o carieră în domeniul protecției și siguranței cetățenilor, așa că a mers la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Tânăra a ținut să îi calce pe urme, însă nu se încadra din punct de vedere al înălțimii. N-a renunțat și a pregătit dosare pentru majoritatea instituțiilor de învățământ militar superior.

„Am avut doar un an la dispoziție să mă pregătesc, ținând cont că am învățat istorie, română și engleză pentru Academia de Poliție. Ei bine, la ATM se cerea matematică și fizică, deci am luat-o de la 0. A fost destul de greu și am tras serios. Pe partea sportivă m-am pregătit 3-4 luni. La acea probă am avut mari emoții. Noi am dat traseul la MAI și înaintea mea au intrat doar 6 fete. Fiind repartizată cu litera T, le-am văzut pe celelalte candidate și mă temeam că nu o să reușesc nici eu. În schimb, la admiterea teoretică mi-am atins apogeul la examen. Atunci am greșit cele mai puține probleme și am luat o notă bună. Inițial nici n-am realizat că am intrat, mă concentram doar să nu am emoții.”

În câteva luni, viața Lucianei s-a schimbat. A plecat din Maramureșul natal și s-a mutat la București. Recunoaște că adaptarea n-a fost cea mai ușoară, în special din punct de vedere al vieții de cadru militar. În schimb, între studenți s-a creat o adevărată familie.

„Era obositor să te trezești dimineața devreme, apoi urmau cursurile și nu există posibilitatea să chiulești. Am făcut sectoare, nu puteai rata nicio activitate. Am făcut și taberele militare, care erau extenuante. Am parcurs toate etapele de pregătire militară, la fel ca băieții, inclusiv marșurile de zeci de kilometri. La mine în pluton, din 42 de studenți, numai 6 eram fete. La facultate, în primii ani am învățat materiile de bază. Din anul trei ne-au introdus materiile de specialitate, cum ar fi substanțele toxice de luptă, explozivi. Ne-au predat profesori foarte buni și am studiat inclusiv la Centrul de Cercetare al MAPN-ul. Anii de academie au trecut foarte repede și mi-a plăcut mult”.

În vară, Luciana a fost repartizată la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj. Din fericire, n-a participat încă la nicio misiune pe câmpul ei de activitate și sperăm să nu fie cazul prea curând. Chiar și așa, ofițerul se pregătește temeinic să poată reacționa cât mai bine, dacă situația o impune. Se documentează permanent, absoarbe orice informație de la colegii experimentați din cadrul Centrului Operațional și creionează soluții pentru diferite intervenții de amploare.

„De regulă, te gândești că orice se poate întâmpla. Evident, dorința mea e ca toți oamenii să fie în siguranță. Nici pompierii nu vor să meargă la incendii, dar dacă sună alarma vor să se simtă utili. La fel e și la mine. Vreau să fiu utilă, să fac față unei situații grele și să știu la final că am aplanat ceva grav prin deciziile mele. Toată lumea din sistem asta caută, să simtă că ajută societatea”.

Call Now Button