În acest sfârșit de săptămână (03-05 februarie a.c.) Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a desfășurat 139 de misiuni. 24 dintre acestea au fost intervenții la incendii, accidente rutiere sau pentru readucerea stării de normalitate, în vreme ce echipajele SMURD au gestionat 115 cazuri medicale.

Printre misiunile importante, amintim un incendiu petrecut în orașul Huedin. Acesta s-a manifestat la o casă situată pe strada Fildului. Apelul de urgență a venit în jurul orei 07:35 și a anunțat un incendiu la coșul de fum al casei. Imediat s-a deplasat la fața locului o autospecială cu apă și spumă, iar pompierii au constatat faptul că flăcările au afectat acoperișul pe o suprafață de 4 mp și un perete interior din lemn pe o suprafață de 3 mp. Intervenția promptă a făcut ca incendiul să nu se extindă la casa construită din lemn. De asemenea, o femeie de aproximativ 75 de ani a acuzat stări de rău și a fost transportată la Spitalul Orășenesc Huedin de către o ambulanță SAJ. Cauza probabilă a incendiului a fost coșul de fum izolat necorespunzător față de materialele combustibile.

Ulterior, tot Detașamentul Huedin a intervenit la un accident rutier petrecut pe DN1 – E60, pe raza localității Morlaca. În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism. Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat și o femeie de aproximativ 70 de ani au fost transportați la spital. Ambii erau conștienți și cooperanți. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ. Echipajele noastre au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

Totodată, județul nostru s-a aflat sub incidența codurilor portocaliu și galben de ninsori și vreme rea, astfel că în dispeceratul integrat ISU-SAJ au venit mai multe solicitări. S-a luat imediat legătura cu autoritățile locale, care au gestionat cu succes toate intervențiile și nu a fost necesară prezența pompierilor. În acest context am primit un real sprijin din partea Asociației CERT Transilvania, motiv pentru care ținem să adresăm mulțumiri.

Pe de altă parte, echipajele sunt solicitate la numeroase incendii provocate de izolarea necorespunzătoare a coșurilor de fum ale locuințelor. Astfel, venim din nou cu o serie de recomandări:

– Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru că acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.
– Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde și provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
– Pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tablă metalică, astfel încât jarul căzut accidental din sobă să nu între în contact cu materialele combustibile și astfel să provoace un incendiu. În sobă nu se vor introduce lemne mai lungi decât focarul, iar portița de acces nu se va lăsa deschisă.
– Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile.

Mai multe recomandări puteți găsi pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Call Now Button